Saimme Magpedin magneettipolkimista ensimmäisen varastoon ja luonnollisesti piti heti testata miten polkimet asentuvat pyörään ja minkälaisia ne ovat ajotuntumaltaan.

Pakkaus 

Paketissa tulee mukana tietysti itse polkimet mutta myös SPD2 kenkiin asennettavat magneettiset vastakappaleet sekä runsaasti polkimiin asennettavia piikkejä. Asennus on yhtä vaivatonta kuin minkä tahansa polkimen asentaminen pyörään, kunhan siis muistaa, että takaa katsottuna, vasemman puoleinen poljin avautuu kammesta myötäpäivään eli väärinpäin perinteisestä ja taas oikean puoleinen vastapäivään. 

Perinteisistä polkimista poiketen, asennustyötä on hieman enemmän sillä magneetin vastakappaleet tulee asentaa kenkään, jotta magneetit toimivat. Tämä vaatii hieman puuhastelua mutta on hyvin yksinkertainen, joskin hieman kärsivällisyyttä vaativa homma, jotta polkimen saa asetettua omaan kengänpohjaan tukevasti ja oikein.

Käyn tässä läpi asennusvaiheet, jotta asentaminen olisi myös sinulle mahdollisimman helppoa. Asennusvaiheet kannattaa suorittaa annetussa järjestyksessä, sillä on hyvin tärkeää että kenkä asettuu polkimeen oikein paikoilleen.

Asennusjärjestys

  1. Avaa pakkaus, avaa ruuvi- ja piikkipussit ja ota esille kengän vastakappaleet (metallinen + muovinen aluslevy)
  2. Älä asenna polkimia vielä pyörään
  3. Sijoita polkimeen asennusohjeen mukaisesti piikkejä ensin maltillisesti niin että polkimen edessä olevat piikit ovat lyhyempiä ja sivuilla pidempiä. Piikit ovat kaikki saman pituisia mutta kierteet eri puolilla on eri pituisia eli voit valita lyhyen tai pitkän kierteen ja mihin sen asennat
  4. Ruuvaa kengän vastakappale paikoilleen. Itselläni on Fizikin Clima Weatherproof kengät, joissa vastapalan kiinnityskohta on suhteellisen syvä, jollloin metallisen vastakappaleen lisäksi kannattaa asentaa muovinen "prikka" sen alle. Näin polkimen varsinainen magneetti kiinnittyy hyvin vastakappaleeseen
  5. Aseta nyt kenkä kädessäsi polkimeen ja katso miten piikit asettuvat oman kenkäsi pohjanmuotoihin. Itselläni kuuden piikin / puoli asennus onnistui heti ja poljin asettui kengän muotoihin samantien hyvin. Huomasin kuitenkin että magneetti ei ottanut kunnolla kiinni vastakappaleeseen, minkä takia tein seuraavasti kohta 6 mukaan
  6. Ota pakkauksessa oleva toiseksi pienin kuusiokoloavain ja säädä magneetin korkeutta kengän ollessa kiinni polkimessa. Vältä liiallista säätämistä, jotta magneetin kiinnitysruuvi ei aukea / pitää kunnolla magneetin kiinni. Kun avaat magneetin ruuvia vastapäivään, magneetti tulee lähemmäksi vastakappaletta ja kiinnittyy magneetin voimasta paikoilleen (tämän näkee / kuulee selvästi).
  7. Kun magneetti on paikoillaan vastakappaleessa ja piikit ovat asettuneet oikein kengänpohjan muotoihin, yritä liikuttaa poljinta sivusuunnassa vääntelemällä. Jos poljin liikkuu merkittävästi, piikkien paikkoja kannattaa muuttaa tai lisätä piikkien määrää tai sijoittaa ne niin että ne osuvat pohjan osalta oikein. Magneettia ei kannata säätää tässä vaiheessa, se ei vaikuta tähän.

Näin poljin on paikoillaan kengässä, magneetti on oikein säädetty ja piikit antavat lisäpitoa kengälle. Toista vastaava toisen puolen kanssa.

Varsinainen testaus kannattaa tehdä vielä testaamalla polkimia ajamalla ja tunnustelemalla miten piikin ja magneetti asettuu polkimiin varsinaisessa ajotilanteessa. Itse huomasin että olin asentanut oikeanpuoleisen polkimen piikin hieman eri tavalla vasempaan verrattuna ja kenkä sijoittui tämän takia hieman sivuun tai oikeammin ulospäin kammesta, jolloin asento ei tuntunut hyvältä. Korjasin piikit vastaamaan vasenta poljinta ja samantien asento asettui oikeaksi.

Vinkkejä

  • Pakkauksessa on useita kymmeniä piikkejä. Niitä ei kaikkia tarvitse eikä varsinkaan kannata asentaa ennen kuin olet tehnyt ym. työvaiheet ja ajanut pyörää.
  • Eri kenkämallien pohjat ovat tietysti erilaisia, joten yritä säätää piikkien määrää ja sijoittelua niin että ne "osuvat" oman kenkäsi pohjan kanssa sopivasti paikoilleen. Muista, että oma painosi tuo merkittävän paineen polkimille ja asennusvaiheessa voi tuntua ettei piikit osu pohjaan, mutta vartalonpainolla ne painuvat merkittävästi syvemmälle.
  • Säädä makusi mukaan kengän vastakappaleesta magneetti osumaan haluttuun kiinnityskohtaan. Ero säätöjen ääripäissä on merkittävä, melkein voisi sanoa, että edessä tuntuu kuin polkisi varpailla ja taas taka-asennossa kuin poljin olisi jalanpohjan keskellä. Itse säädin vastakappaleen 1-5 asteikolla 4 kohtaan eteen, joka tuntuu ehkä hieman liian edessä olevalta säädöltä, onneksi toki kohtaa voi hienosäätää juuri sellaiseksi kun parhaalta itsestä tuntuu.

Parhaan lopputuloksen saat kun jaksat nähdä hieman vaivaa ja testata sekä piikkien ja magneetin paikkaa. Pieni kärsivällisyys palkitaan erinomaisella pidolla ja turvallisella ajotuntumalla, jossa yhdistyy hienosti kummankin poljintyypin erilaiset ominaisuudet tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Magped Enduro 2 polkimet Specialized Turbo Levo pyörässä

PROBIKE

Niittyrinne 2b
02270 Espoo
FINLAND
Tel. +358 40 5585 853
info@probike.fi